Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και κατέχει εξέχουσα θέση στη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ). Από το 2014 έχει τεθεί σε ισχύ το «Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, 2014-2020» (από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τους παραγωγικούς φορείς του κλάδου) που καθορίζει ένα υγιές πλαίσιο για την αύξηση πρωτοβουλιών για την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Αντικείμενο του AQUASAFE είναι η συνεργιστική χρήση τηλεπισκοπικών και in-situ δεδομένων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης υδατοκαλλιεργειών. Το Γεωπληροφοριακό σύστημα υποστήριξης της υδατοκαλλιέργειας ακριβείας “AQUASAFE” θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον φορέα διαχείρισης μιας ΠΟΑΥ ή από τον διαχειριστή μιας μεγάλης μονάδας και θα προειδοποιεί για φαινόμενα που μπορεί να αποτελούν απειλή για την μονάδα, άμεσα ή έμμεσα. Παραδείγματα τέτοιων φαινομένων είναι η ανάπτυξη επιβλαβών τοξικών ανθίσεων, η έξαρση μεδουσών και η μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών και θρεπτικών συστατικών.
Στόχοι του έργου, οι οποίοι θα διευκολύνουν την ανάπτυξη βέλτιστων στρατηγικών για τις υδατοκαλλιέργειες και θα συμβάλουν στην Γαλάζια Ανάπτυξη, είναι:
- Η εφαρμογή βιολογικού μοντέλου πρόβλεψης αύξησης και κατανάλωσης τροφής καθώς και απαιτήσεων σε οξυγόνο ανάλογα με τη θερμοκρασία (Short term predictions for feeding and growth – Integrated GIS with remote sensing and model.
- Η εφαρμογή μοντέλου μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στο πεδίο μέσω έξυπνων συσκευών (internet of things) και η αλληλοσύνδεση τους σε πολλαπλές μονάδες όπως θερμοκρασία και pH και παρατηρήσεις συμπεριφοράς ιχθύων.
- Η παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων μέσω τηλεπισκόπησης από αερομεταφερόμενους αισθητήρες και δορυφορικά συστήματα
- Η δημιουργία μοντέλων έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνων μέσω συσχέτισης μετρήσεων πεδίου και τηλεπισκόπησης.
- Η δημιουργία γεωπληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης επικίνδυνων φαινομένων.